Skip Navigation

Southern Oregon University

December 6 - 8 with adjudication on December 14, 2016

2015 Results

Trophy DSC 9938
                1st Place - Ashland High School
                     2015 High School Scavenger Hunt                  

Over 250 students, representing eleven high schools participated in this year's competition. Congratulations to Ashland High School for their first place win with 134 points. Rogue River Jr./Sr. High School took second place with 120 points and Logos Public Charter School took third place with 116 points. The total number of possible points was 151. Other participating teams were from Crater, Eagle Point, North and South Medford, Phoenix, Grants Pass, Illinois Valley and North Valley High Schools.




  Ashland High School 

  Dana Rensi


  Rogue River Jr./Sr. High School   
  William Shapiro and Hilary Daves


  Logos Public Charter School  

   Chris Van Ness and Alisha Vosburg   

2015 Coaches Corner              

Scavenger Hunt Rules (PDF)
Team Registration  (PDF)    

2nd Place RRHS 250w
  2nd Place Rogue River Jr./Sr. High School

The High School Scavenger Hunt will take place at the Stevenson Union, located on the campus of Southern Oregon University.
SOU map [PDF].

Bus and Minibus Parking
School buses and minibuses transporting students must go directly to Parking Lot #36 on Mountain Avenue. Please park in the back of the lot away from Mountain Avenue. See the attached map.

Teams must walk a short distance from Parking Lot #36 to the Stevenson Union.

Private Vehicle Parking
Parking Permits will not be issued to parents and family members. These vehicles must find parking on the street.

Goals of the State of Jefferson High School Scavenger Hunt

  1. To increase knowledge of how to locate information.
  2. To learn teamwork and organization in an academic arena.
  3. To construct a persuasive argument with supporting evidence.
  4. To critically analyze sources of information.  
    3rd Place Logos Charter 250w
      3rd Place - Logos Public Charter School
  5. To learn the importance of precision.
  6. To have fun with academics.

Question Content

The State of Jefferson High School Scavenger Hunt questions are constructed with the intent that answers may be found in a high school library, a public library, or on the internet. You may want to research at a branch of your county library. Questions have been constructed so there will not be a disadvantage for teams in rural areas.

Organizational Tips for Coaches Prior to the Hunt
You will need a team head-quartered in the school library or other campus site where there is internet access. Arrange for that space ahead of time.  Remember, one source is required for each print or internet question, but two corroborating sources are the safe course.

Arrange transportation for a bus to SOU for the adjudication session (9:00am-2:00pm) on Tuesday, December 8, 2015. It is suggested that at least two adults accompany students to SOU.  A core group of 10-20 students will probably be necessary to be competitive.

Adults Helping Students
Adults (teachers, parents or community members) may help students, but should remember that this activity is a learning opportunity for students.
Some examples of adult help might be:

  • The team coach sends two students to ask a teacher at your school who is knowledgeable about history to get a lead or direction.
  • A student works with a parent to find a specific Bring-In item.
  • Adults should work with students and not compete by themselves.
  • If you or another adult, find yourself working on the Hunt alone, STOP and remind yourself of the purpose of the Hunt. It’s easy to get carried away!
  • Print a list of the Bring-in items and distribute it to school staff for assistance. Don’t wait until the weekend to start on the Bring-In items. They may take longer than you think. Invariably someone in your community knows where to find an item or knows someone who does.

Please note that the Adjudication Day is on a Tuesday. This will give you extra time for Bring-Ins and to prepare for the adjudication. Assign questions to your students in advance and practice with them both defending and prosecuting the documentation provided or not provided!

For questions contact:
Jamie Kaufman, the Pre-College Youth Programs Coordinator at 552-6453 or at

Read the Official Hunt Rules before starting your research!

Many sources are available in your local public or  2015 Adjudication 250w college libraries and might be available in your own school library. A list of libraries and hours of operation has been provided to your coach. Not all libraries will be open every day of the hunt so plan accordingly.

Read the Official Hunt Rules before starting your research!

2015 Questions   

Part I: Dedicatee

  1. The dedicatee traveled west due to poor health. The dedicatee’s first work in the Rogue Valley was for what is now Southern Oregon University, though at the time it was still known under its original name.   Until retirement, the dedicatee was involved in over 200 projects around the region, many of them important enough to be listed on the National Register of Historic Places and with the Southern Oregon Historical Society.  Who was the dedicatee? (F,M,L) (3 points)

    Answer: Frank Chamberlain Clark


  2. The dedicatee had varied interests and hobbies.   In a trade article, why did the dedicatee write that cedar should be avoided? (2 points)

    Answer:The closeness of air and odor will cause the gum of the stamp to work though the paper. (Does not have to be an exact quote per Hunt Director.)

  3. What is the date (M,D,Y) (2 points) and price (1 point) of the last recorded transfer of title for the house the dedicatee had built for his family, but had to vacate?

    Answer:August 15, 1997, $415,000 OR September 3,  2008, $0

  4. One of the most dramatic economic downturns in the Rogue Valley caused political turmoil throughout the region.  Ballots were allegedly stolen and leading citizens implicated.  Ultimately, a tragic murder occurred.   How did dedicatee figure in the politically inspired murder? (2 points)

    Answer: He designed the Root-Banks house where Constable Prescott was shot and killed.

  5. The dedicatee was a track athlete.  Before moving west, the dedicatee competed in a 440 yard race held on the Fourth of July.  In what place did the dedicatee finish? (2 points)

    Answer:  2nd place

    Macomber, Paul. "The man who was Medford's Master Architect." Mail Tribune [Medford, OR] 26 Mar. 1995: 2D. Print.

Part II: General Knowledge - Print and Internet Based Questions

  1. The story goes that while traveling the world on a multi-year business venture, a group of Starbuck’s associates were approached by a fellow wholesaler from Germany.  Initially, one of Starbuck’s associates believed they were being brought some coffee.  However, that conjecture proved to be incorrect.   What was being brought to them? (2 points)

    Answer:A lamp feeder and oil can.
    Source: Melville, H. (1967). Moby Dick. New York, NY: W.W. Norton Co., Inc. pg. 295

  2. Knapp sold out his Rock Creek claim.  After living in a shanty, he now could be seen strutting around town wearing an impressive woolen suit.   It turns out; however, Knapp did not get but about ¼ of what was due to him.   To cover himself and try to obtain the balance due him, Knapp secured a mortgage.  Why was the mortgage found to be null and void? (2 points)

    Answer: Since the corporation did not benefit from the actions of the directors, and the directors did benefit , the action was without validity and therefore no valid consideration was given to the corporation.   As a result the mortgage from the corporation was not enforcable.


  3. In addition to staking mining claims, Knapp was something of a mathematician.  He wrote a book describing a mathematical rule relating to circles.  What date (M,D,Y) was Knapp’s book patented?
    (2 points)

    Answer: April 1, 1901

  4. He took only 10 pitches to get 3 players out in this elite competition, all strikeouts.  His last pitch was almost in the dirt, but the batter still took a cut at it.  Some argue the uncertainty in the position of the ball made the batter miss, others that the two change ups after 98 mph heat threw off the batter.  Your job is to calculate the uncertainty of the position of the ball.  Using the standard deviation of the speed of the 10 pitches as the uncertainty of velocity, what was the minimum uncertainty of position for the last pitch to the last batter?
    (Round π to 3.14, use 2.72 for e)  (3 points)

    Note: Hunt Director will judge this question independently and will assign points at the adjudication.
    (Show your work on submission to receive points.)

    Answer: 1.28 X 10^-34   meters

  5. This prize takes the name of a multimillionaire who onceadvertised for a wife of mature age.   Some of the most recent prizes were for research centered on the multi-lingual, cross-cultural use of an interrogatory (Literature).  What is the name of this prize? (2 points)  Name all the U.S. cabinet level award winners in Education.  (F,M,L) (2 points) The father of the eponymous bachelor was instrumental in the development of what product important to Oregon? (1 point)

    Answer:  Ig Nobel ,  J. Dan Quayle, Plywood

  6. As supercooled water flowed through crevices, the heat from friction caused a dam to collapse.    Water from the impounded lake exploded from the collapsing dam.  The Willamette Valley was inundated.  What was the name of the lake that broke the dam? (2 points)

    Answer: Lake Missoula

  7. Born in Iowa, as an orphan he moved to a house with a backyard pear tree.  The pear tree fascinated and fed him, until after two days of only eating pears… well you can guess.  He claimed he did not eat pears again for years.   One notable achievement in this orphan’s career was his ability to supply food formillions.  Who was the orphan with indigestion? (F,L) (2 points)

    Answer: Herbert Hoover

  8. Because of an incident at a fire, this man could not start out untilMarch on his journey in search of gold.  He managed to arrive at his destination in May.  He crossed one international border and nearly froze, drowned, and died of exposure along the way.   During the final stretch of his journey, he had to use his outer clothing as a sail.   Who was this indefatigable American gold seeker? (F,L) ( 2 points) How many years old was he when he arrived at his destination? (2 points)

    Answer:  Max Hirschberg, 20 years old.

  9. At one time this city was the location of the world’s largest coffee plant.  The coffee plant was located where a popular activity was first officially recorded. In what city is this location? (2 points) What was the date the popular activity was first recorded? (M,D,Y) (2 points)

    Answers: Hoboken, June 19, 1846

  10. This Oregon Shakespeare Festival (OSF) actor worked with Marilyn Monroe and declared she had the potential to do Shakespeare.  Who is this OSF actor? (F,L) (2 points)

    Answer: Bill or William Cottrell

  11. Marilyn Monroe also worked on a project with a Nobel Prize winner.  Name the project. (2 points)
    Answer: O.Henry’s Full House

  12.  Even though he had been in jail more than once, he became one of the largest private landholders in the world.  One of his vast holdings was named for his father and became a keystone for the communities around it.  What was his name? (F,L) (2 points)

    Answer: William Penn

  13. Humans have been breeding animals for millennium.  DNA analysis showed that this breed, of all its fellow species members, to be the closest relation to its wild ancestor.   One of this breed died recently and at the time was the oldest of this breed and species.   What is the name of this breed? (2 points)  What is the name the oldest of this breed and species? (1 point)

    Answers:  Shiba Inu,Pusuke

  14. Some measurements are in miles, others in meters, but this measurement came from a man who made his mark both as a standard and in standardsIn 1958, this eponymous measurement was first used.   What is measurement of the first use of the standard? (3 points)

    Answer:364.4 Smoots plus or minus an ear

  15. Remnants from ancient times led 20th century prospectors to rich ore deposits which formed the basis for the fortune of a philanthropist. 

           Name the institution that benefited both in name and in money from the philanthropist. (2 points)
           How much was given in his name? (2 points)
Harvey Mudd College, $2,000,000.

  1. Below are two corresponding sets of data points relative to a sport. What is the value of a.? (2 points) What do values b. and c. represent?   (1 point each)

  2.   a.   10   11   4   11   100   b. 1.9
      65   20   12   3   36   110   c. .082

    Answers: 53 1/3 (yards), The average salaries in millions, b-National Football League (NFL), c. Canadian Football League (CFL) Sources:

  3. Natural selection remains a potent force in culling the gene pool.  A herd response among a species has been responsible for twice many kills as attacks from a predator on that species.   What is the herd response (1 point) and what is the predator? (1 point)
  4. Answers: Selfies and Sharks Source:

  1. He was the grandson of a village chief.  In his lifetime he tackled many problems.  He did not learn the language of his adopted country until elementary school.   As a child he slept on mats in a garage.  His combined SAT score was a humiliating 690.   He managed to graduate from college and made millions, and he set up a foundation to help at risk youth.  Name? (F,M,L, suffix) (3 points)

    Answer:Tiaina Baul Seau Jr.

  2. Two artists died within six months of one another.  The cause of death for each was complications from brain disease.  The younger, an American while in Paris, wanted to study with the older artist.  What was the response of the older artist? (2 points)

    Answer: "Why become a second-rate Ravel when you're already a first-rate Gershwin?" or an equivalent Paraphase.


  3. As a result of his part in crime in his Oregon hometown, he lost a finger.  He was caught and served four and a half years in prison.  He was lucky, one of his conspirators was shot dead.   After release from prison he worked hard and in 1928, almost 30 years after his crime, his community now trusted him enough to elect him to serve as an official at his local bank.  Who was the bank official with the lost finger? (F,L) (2 points) Who was shot dead? (F,L) (2 points)

    Answers; Dave Tucker, James Brown
    Sources: Yuskavitch, Jim. Outlaw Tales of Oregon. 2. Guilford, CT: Morris Book Publishing, 2012. Print.

  4. He was an inventor, a cartographer, and an entrepreneur.   He was also an industrial spy, a forger, and a deadbeat.   As inventive as he was unstable, he received one of the first patents in his native state.  One of his works has sold for almost two million dollars.  Who was the criminal industrialist? (F,L)
    (2 points) Find a spelling mistake in the multi-million dollar work. (2 points)

    Answers: Abel Buell, Pensilvania for Pennsylvania

  5. It has been a long day.  You are returning at night from hours working on Scavenger Hunt.  As you are driving you are aware that it is overcast and getting colder.  You notice that things in front of you are not as bright as they should be.  You hear a sound, definitely outside the car cabin, and you look to see the origin of the noise.  Rather suddenly the brightness returns.  You feel relieved, but at a red-light the road is again darkened.   What is the most likely phenomenon you are experiencing? (2 points)

    Answer:A bad alternator

  6. M/M S.S. threw a soiree to celebrate a new balletA hotel in Paris was the venue. P.P. and J.J. were there, though J.J. was a little soused.  I. S. and S. D.  were the honorees.   Arriving past midnight was M.P.   Accounts vary as to what happened, but it seems the party was a dud.  Conversation was stilted.    Modern would be a way to describe the attendees.  First and last, fill in the initials of the guests who were at the party. (3 points)  Four of the party goers left together. What did three do to the last one in the car? (2 points)

    Answers: Pablo Picasso, James Joyce, Igor Stravinsky, Sergei Diaghilev, and Marcel Proust. They ditched James Joyce.

  7. One brother did the crime, another brother caused the crime, and a third brother was convicted of the crime.   The crime was murder and the victim was their father.   The book ends with the fourth brother ministering to boys who have lost a friend.  The book is studied for being more than a patricide.  What is the title of the book? (2 points)

    Answer: The Brothers Karamazov

  8. The brothers in question #24 have inspired many, some flighty, others more serious.  One inspiration has been called “Marxists”.   They appeared on a television show, but changed their names.  What was the name they used on the TV show? (3 points)

    Answer: The Flying Sandos Brothers

  9. It is not called an autobiographical short story, but as a thirteen year old the protagonist was moved out of the comfort of his small Pennsylvania town and into the old sandstone house on the farm of his maternal grandparents.    This parallels the life of what famous American author? (F,L)(2 points) Who did the author have a “crush” on throughout his career? (F,L) (2 points)

    Answer: John Updike, Doris Day

    Updike, John. "A Sandstone Farmhouse." The Afterlife and other Short Stories. New York, NY: Fawcett Crest, 1994. 107-140. Print.

  10. The travails and hardships of working class brothers from Toronto are documented in this 1980s classic.  Shakespeare figures prominently as a subtext and as an organizational framework.  What is the title of the work? (2 points)  How does Shakespeare figure in the work? (2 points)

    Answers: Strange Brew, The plot is loosely based on Hamlet.

  11. A fire destroyed the recording location used for the recording in Music #2.  What two reasons were given for the fire being “well developed” by the time it was located? (2 points) What was the composer’s visceral reaction upon first hearing a performance of this piece? (2 points)

    Answers: The fire was well developed on the ninth floor by the time it was located by the first arriving companies due to a delay in reporting the fire and the initial dispatch to a different building. He spat.

    Sources: p://

  12. Based on events that happened in 2011, why would the music in part of the Music #3 excerpt cause problems with Chinese authorities? (2 points)

    Answer: A portion of the music is based on the Jasmine Flower Song (Mo Li Hua), a popular Chinese song used as a protest song during the prodemocracy Jasmine Revolution of 2011.  Authorities placed the song on a list of censored materials

Part III: Music

  1. Go to and listen to the excerpt of this piece.  The performance you hear has a purposeful change in orchestration from the original composition.   

     What is that change? (2 points)

    Answer: Harmonica for glass harmonica

  2. Name the two well-known  songs that the composer used in this excerpt.  (1 point for each) A tone cluster ends this symphony.  Which of the 12 chromatic notes is/are missing? (2 points)

    Answers: Reveille, Columbia the Gem of the Ocean, B
  1. In the ultimate high stakes test, the Princess Turandot poses the third and final riddle.  A wrong answer means beheading.   What was the last riddle? (2 points) and what was Calaf’s correct answer?  (2 points) (both in English)

    Riddle: "What is ice which gives you fire and which your fire freezes still more?"  (Translations differ, something similar will be acceptable), Turandot


  2. What is the name of this piece? (1 point) Who was the composer? (F,L) (2 points)

    : Minuet in G, or Minuet in G major from the Anna Magdalena Notebook, or some variant.

    Christian Petzold


  3. Go to the website and listen to this cover of Stairway to Heaven.  (Who would have thought?) How does the lead guitarist in the original version of this song describe the musical introduction to his guitar solo? (2 points) What instrument in the Dolly Parton version covers the musical introduction for the guitar solo heard in the original? 
    (2 points)

    Answers: ‘It comes in with a fanfare’, Banjo


Part IV: Art Where in the World? ( points)

  1. Name the street (2 points) city and state (2 points) in this photograph.  

    2015 HS Scav Hunt 500 World 1

    Answer: South H St, Lompoc, California.

  2. Name of this compound? (2 points)  

    2015 HS Scav Hunt 600 World 2

    Answer: San Antonio de Padua

  3. What company had this built?  (2 points) Where is it located (city and state)? (2 points) 

       2015 HS Scav Hunt 500 World 3
    Kennecott Copper Corporation

    Kennicott, Alaska

  4. What is the name of this sculpture? (2 points)  It is on grounds of what institution? (2 points) 

      2015 HS Scav Hunt 450 World 4

    Answers: Walking to the Sky, Carnegie-Mellon University

  5. Where was this photo taken? Name of the mountain (2 points) and state. (1 point)   

    2015 HS Scav Hunt 500 World 5

    Answer: Mt. McLoughlin, OR

  6. This is a photo of what Great Basin tourist destination?   What is its name (2 points) and what state is it located in? (1 point)   

    2015 HS Scav Hunt 500 World 6

    Summer Lake Hot Springs, OR

Part V: Bring-ins

  1. Bring in a copy of a photograph of the dedicatee. (2 points) 2015 Adjudication B250w
  2. Bring in an LP album featuring Dolly Parton. (2 points)

  3. Bring in a program from a Southern Oregon Youth Symphony concert. (2 points)

  4. Bring in the oldest printed material from a building that is part of your school system (not a Jackson County Library). Evidence of school system must be presented along with item.  (3 points for the oldest,
    2 points if older than 59 ½ years, 1 point if older than the youngest member of your team).

  5. Bring in a photo of your team captain and at least two team members in front of a public project in which the dedicatee participated OR, a photograph of your team members photo-shopped into the picture of the dedicatee’s project. (3 points)

  6. Bring in a photo not taken from the internet or from print sources of the remains of the man-made structure close to Latitude: 42-26'41'' N Longitude: 122-18'55'' W.   The photo needs to be of the structure in its current condition.  The structure does not have to be the main focus of the photograph. 
    No points will be given for photos downloaded from the internet or from print sources. (3 points)