Skip Navigation

Southern Oregon University

General

  1. Question:
    What is MySOU?

    Answer:
    MySOU is Southern Oregon University's web portal. It is a one-stop online environment with access to the web services you use most. Modification tools make it easy to personalize the layout and content for more efficient use. Registered students, faculty and staff have access to MySOU... anytime, anywhere!
  2. Question:
    How do I login to MySOU?

    Answer:
    Point your web browser to http://my.sou.edu and log in using your SOU network account.
  3. Question:
    What is my portal username and password?

    Answer:
    MySOU uses your SOU network account for authentication. Your MySOU username and password are the same as your SOU network username and password. If you have difficulty logging in to MySOU, please contact the Help Desk.
  4. Question:
    I have multiple accounts on the network. Will they all work on MySOU?

    Answer:
    You can only have one account on MySOU which means, if you have two network accounts, only one of them will be active to the portal and single sign-on. Accessing applications from MySOU with your other account, (Blackboard, Banner, NetMail or GroupWise) will require you to enter your username and password.

    We have setup the Alternate Sign On channel to make access to these applications easier. Follow these directions to add this channel to a tab.
    1. Click on Content layout (upper left corner of the screen)
    2. Choose the Tab to which you want to add the channel
    3. Click on New Channel
    4. In category choose Applications and click go 
    5. In Select a Channel: select Alternate Sign On
    6. Click Add Channel (right side of screen)
    7. Click on Back to link at left top of resulting screen
  5. Question:
    I don’t see https://  in my address window, and there is no key lock security symbol at the bottom of the screen. Am I secure?

    Answer:
    Yes. MySOU is a secure website and data transfers are encrypted. This fact is obscured by the way MySOU uses frames. You can demonstrate this using Firefox. Right click in the page content and select This Frame – Show only this Frame. You will then see the URL changes to an address with https.

    Your username and password are the keys to access, so it is extremely important to protect them. No one, including IT staff, should ever ask for your password for any reason.

    Also, it is even more important than ever, to not leave your computer unattended without logging off. MySOU provides single sign on to all of your accounts so in this situation anyone who walks up can access student, personal or SOU data.
  6. Question:
    Why don't I have single sign on to all the systems I use?

    Answer: 
    MySOU only supports web-based applications such as Blackboard, NetMail, web access GroupWise, Banner, etc. Desktop or client server sytems such as Fast Reports, your desktop GroupWise client, or Microsoft Office products (Word, Excel, Access, PowerPoint) do not work within the Portal. Please refer to our Single Sign On documenation for more information.
  7. Question:
    When is MySOU available and how long is the time-out for inactivity?

    Answer:
    MySOU is available 24 hours a day, 7 days a week (with the exception of Saturdays from 2:30am-3:30am. Some channels (i.e. SISWeb) rely on data from systems that are down for backup and maintenance during the evening. These channels may not be available in the portal during that time.

    If you forget to log out of MySOU, the portal will automatically time out after 1 hour of inactivity unless you are faculty or staff. Faculty and staff are logged out after 4 hours of inactivity. This is a security feature that helps prevent others from gaining access to your private information (student records, financial information etc.), particularly when you are using a public computer. Warning: This is not a substitute for logging out. The only way to absolutely ensure that your information remains secure is to LOG OUT before you leave the computer.
  8. Question:
    How do I get help with MySOU?

    Answer:
    For general help with MySOU click the Help icon in the upper right corner of the MySOU screen. If you have questions or problems, contact your Help Desk. Faculty/Staff – 552-6900     Students – 552-6969
  9. Question:
    Who can I contact to make comments or suggestions for MySOU?

    Answer:
    Comments and Suggestions can be made from the Suggestion Box Channel on the Home Tab.
  10. Question:
    How can I get training on MySOU?

    Answer:
    MySOU has excellent on-line help and that should be your first resource. Click the Help icon in the upper right corner of the MySOU screen to view the on-line help pages or watch a Quick Tips video by clicking on the MySOU Quick Tips link located on the Login page under Help Center. Information Technology also provides classroom training for students, faculty and staff. Classes are offered each quarter.
  11. Question:
    Can retirees use MySOU?

    Answer:
    If a retiree has an active network account, they can login to MySOU using their network account. A retiree will have a limited set of tabs and will be able to add a limited set of channels.
  12. Question:
    Can alumni use MySOU?

    Answer:
    Former students may have access to MySOU for a short period of time. Alumni can apply to keep their network and email privileges for 1 year beyond graduation by completing a request to extend their account (available through the Information Technology Tab.) Alumni can access SISWEB from outside of the portal at http://www.sou.edu/sis/ using their student ID and PIN. SISWEB provides access to services such as address update, transcripts, billing information, and more.
  13. Question:
    Why does MySOU log me out without letting me know first?

    Answer:
    MySOU is equipped with a "tickle" feature to remind you that your maximum period of inactivity is almost up. This feature is a "pop-up" window and will only be visible if "pop-ups" are allowed for the MySOU web site.
  14. Question:
    Why don't my browser's "back" and "forward" buttons work properly in the portal?

    Answer:
    The best way to navigate through the portal is to use the tabs and the links within MySOU. The "back" and "forward" buttons in your browser may move from tab to tab or channel to channel, but if changes have been made or other logins have been made, using the browser's navigation buttons may not have the desired effect.

Content, Channels, and Tabs

  1. Question:
    Do faculty, staff, and students all see the same view of MySOU?

    Answer:
    No. Content and layout is based on “role” and the roles are Faculty, Student and Employee.  You may even have content from multiple roles as when you are an employee as well as a student.
  2. Question:
    How do I customize MySOU?

    Answer:
    You can easily customize MySOU by adding new channels and tabs and removing those that are not useful to you. To customize your view of the portal, click the Content/Layout link in the upper left hand portion of the screen. Click the tab you want to change. You can then add, modify, or delete columns and channels on that tab. When you are finished click the "back to" link to return to MySOU. If you cannot figure out how to do something on a tab, click the Help icon in the upper right corner of the MySOU screen. Under the Portal Help Menu select How Do I... to get help on adding, modifying, or deleting columns, channels, and tabs.
  3. Question:
    Can I import bookmarks into MySOU?

    Answer:
    Bookmarks cannot be imported into MySOU at this time. You can add bookmarks individually to the My Bookmarks channel.
  4. Question:
    Can I customize a news channel?

    Answer:
    MySOU has several pre-defined news channels that may be customized. The news channels use RSS Feeds. RSS Feeds are used by web sites to distribute and share changing content. To customize a news channel in MySOU, you will need to know the URL of the RSS Feed you wish to substitute. Instructions for Customizing News Channels.
  5. Question:
    How can I find out what channels are available?

    Answer:
    Review the Channel Descriptions list to find out what's available. Check the Channel Guide channel to see a different featured channel each week.
  6. Question:
    How will I know when new channels are added?

    Answer:
    New channels will be added regularly. Watch for a notice in the MySOU Quick Tips channel on the Home tab that will describe a new channel and its location.  New channels will also be included as a Featured Channel in the Channel Guide.
  7. Question:
    I have a great idea for a new channel. How can I contribute a channel to MySOU?

    Answer:
    Click on the Suggestions Box link at the top of your MySOU screen to enter suggestions for new channels.

Groups

  1. Question:
    Where can I learn more about the group tools?

    Answer:
    You can read about group tools by clicking on the Help icon in the upper right corner of the screen. Select Groups under the Help Topics Index to access the Groups Help Menu or watch one of the Quick Tips videos on groups.
  2. Question:
    How do I request a group?

    Answer:

    Select the Groups icon in the upper right corner of the MySOU screen, then select the Request Group tab. Your request will be sent to the MySOU Group Administrator for approval. As soon as your request has been reviewed, you will receive an email notification. For more information select Groups under the Help Topics Index to access the Groups Help Menu or watch the Requesting a Group Quick Tips video.
  3. Question:
    How do I join a group?

    Answer:

    Select the Groups icon in the upper right corner of the MySOU screen, then select the Groups Index tab to browse the list of available on-line groups and request membership. For more information select Groups under the Help Topics Index to access the Groups Help Menu or watch the Joining a Group Quick Tips video.
  4. Question:
    I uploaded a file for my group, but some members cannot download it. Why is this happening?

    Answer:

    Some web browsers cannot access filenames that have spaces in them. When uploading files for your group, ensure that the filenames do not contain spaces. For example, to make a file named topics to discuss.doc available to everyone, it should be stored with a filename of topics_to_discuss.doc.

Calendar

  1. Question:
    What calendars are available?

    Answer:

    Students will find the MySOU calendar to be a great addition to help them organize events, meetings and view their class schedule. However, Faculty and staff should continue to use Groupwise for scheduling. The GroupWise calendar doesn't import into MySOU and has many more features that are more efficient for employees. Faculty may however find useful features in the MySOU calendars that will enhance their organization and communication with students regarding classes, groups, and events.
  2. Question:
    Where do I find information on using the portal calendar?

    Answer:

    To find information on the portal calendar, click the Help icon in the upper right corner of the MySOU screen. You will see a pop-up window titled Help Center. Select Calendar under the Help Topics Index to see the Calendar Help Menu.
  3. Question:
    Why do I have more than one calendar in MySOU?

    Answer:

    MySOU users may have multiple calendars. You will have a personal calendar, and you may have multiple group and course calendars.
  4. Question:
    Can I combine my MySOU calendars?

    Answer:

    Yes, your MySOU calendars may be combined by creating a calendar set. To create a Calendar Set, click the Calendar icon in the upper right corner of the MySOU screen. Select the Calendar Sets tab. click the New Set icon. Enter a name for your calendar set in the Set Name box. For more help on calendar sets, click the Help icon in the upper right corner of the MySOU screen. Select Calendar, and then click the Calendar Sets Tab folder.
  5. Question:
    Can I access my GroupWise calendar from the portal?

    Answer:

    Yes, faculty and staff can access the web view of their GroupWise calendar by clicking on the GroupWise icon in the upper right corner of the MySOU screen.

Email

  1. Question:
    How do I read my email in MySOU?

    Answer:
    You can check your email via the My Email Inbox channel or by clicking on the GroupWise or NetMail icons in the upper right corner of the MySOU screen.